Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/sustainable/XM151PE1/htdocs/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
10.000 Duurzame Huishoudens | Sustainable Transition 10.000 Duurzame Huishoudens - Sustainable Transition

10.000 Duurzame Huishoudens

Projectleider

Onderzoekslijn

Participatie

10.000 Duurzame Huishoudens

Status project: Lopend


10.000 huishoudens in de Provincie Drenthe gaan aan de slag met energiebesparing binnen hun eigen huishouden. Samen versnellen zij de energietransitie in Drenthe. In eerste instantie krijgen deze huishoudens de kans om mee te doen aan de actie “Speur de Energieslurper”, waarin ze op zoek gaan naar de grootste energieslurpers in huis. Inzichten en tips worden met alle overige Drentse huishoudens gedeeld. In tweede instantie wordt met alle huishoudens die meedoen, een “beweging” gestart. Als je alleen een stap zet, bereik je mooie dingen, maar wat als 10.000 huishoudens samen stappen zetten?!

Opschaling Speur de Energieslurper

Het project 10.000 duurzame huishoudens houdt een opschaling in van de pilot “Actie Energiestekkers” die in het kader van Drenthe in Transitie in vier Drentse dorpen succesvol uitgevoerd is. In deze dorpen leidde de actie tot onmiddellijke energiebesparing (elektriciteit) en tot bereidheid vervolgstappen te zetten. De actie is vervolgens i.s.m. de provincie Drenthe, Gasunie en Enexis Groep binnen enkele bedrijven getest en verder vervolmaakt. Uit alle testen blijkt dat deelname aan de actie tot energiebesparing én bereidheid om vervolgstappen leidt. Dit betekent dat de actie gereed is voor opschaling. In het kader van Expeditie Energieneutraal (Drenthe) wordt Speur de Energieslurper nu aan een grote groep huishoudens aangeboden. Vervolgstappen die aangeboden worden, bestaan bijvoorbeeld uit een aanbod van de Energiewacht om de woning te verduurzamen, advies via een energieloket of acties die bewoners met ondersteuning van de Hanzehogeschool Groningen starten.

Verder testen van Speur de Energieslurper

De effecten van Speur de Energieslurper worden tijdens het project nog beter getest. De verwachting is dat de actie de bereidheid vergroot om die vervolgstappen te zetten. Concreet verwachten we meer deelnemers die vervolgens geïnteresseerd zijn in mogelijke vervolgstappen (zich bijvoorbeeld door de Energiewacht laten informeren) én een grotere bereidheid om de vervolgstappen daadwerkelijk te zetten (mensen maken sneller gebruik van het aanbod). Om dit goed te kunnen testen voegen we een controle conditie toe: Sommige inwoners krijgen direct een aanbod van de Energiewacht zonder dat de actie aangeboden wordt. Deze opzet leidt ertoe dat halverwege het project vastgesteld kan worden of de gewenste resultaten bereikt worden en hoe groot het effect is.

Met 10.000 huishoudens naar een duurzamere samenleving

Als 1 persoon vier minuten per dag korter doucht, dan bespaart hij of zij daarmee gemiddeld ruim 15.000 liter water en 90 m3 gas, oftewel ongeveer 80 euro per jaar (bon: milieucentraal). Wat als 10.000 mensen dit doen? Dan wordt er per jaar maar liefst 150.000.000 liter water bespaard, 900.000 m3 gas en dus ongeveer 800.000 euro.
Wat betreft waterbesparing staat een dag geen vlees eten gelijk aan een maand lang dagelijks douchen (zie bijvoorbeeld dit artikel). Wat als 10.000 huishoudens allemaal een dag geen vlees eten? Er wordt dan in een enkele dag 15 miljoen liter water bespaard! (En dan hebben we nog helemaal niets gezegd over de vermeden CO2-uitstoot en het dierenleed dat bespaard wordt als we ietsje minder vlees gaan eten.)

Kleine stapjes die je alleen zet, zijn een mooi begin. Kleine stappen die je samen zet, een enorme sprong vooruit! Met 10.000 huishoudens (of veel meer) zetten we deze stappen graag gezamenlijk.

De eerste onderzoeksresultaten worden eind 2018 verwacht.


Medewerkers:


Partners:


        

Heeft u een vraag over dit project? Neem contact met ons op!

        

Relevante projecten:

Speur de Energieslurper
Assign a menu in the Left Menu options.

© Copyright 2020 Lectoraat Communication, Behaviour and The Sustainable Society. All rights reserved.
Privacyverklaring