Burgemeester Den Oudsten aan de slag met Speur de Energieslurper


Binnen de Gemeente Groningen is duurzaamheid niet alleen beleid maar ook actie. Al veel medewerkers gingen aan de slag met de koffer “Speur de Energieslurper” van de Hanzehogeschool. In de koffers zitten energiemeters waarmee thuis het energieverbruik van apparaten kan worden gemeten. De koffer gaat binnen een team van deelnemer naar deelnemer en zo doet ook Burgemeester Den Oudsten mee in een team met wethouders. Gemeentesecretaris Peter Teesink heeft als teamcaptain de koffer in ontvangst genomen.

Wat is Speur de Energieslurper

De Hanzehogeschool heeft samen met Gasunie en Enexis een koffer met meetapparatuur gemaakt waarmee inzicht kan worden verkregen in het energieverbruik thuis. Deze koffer heet ‘Speur de Energieslurper’ en valt onder het project Bedrijfkracht.

Bij bedrijven gaat de koffer rond binnen teams van collega’s. Collega’s vormen teams van max. 8 deelnemers. Zij krijgen de koffer voor een bepaalde tijd mee naar huis om daar op zoek te gaan naar energieslurpers. Elke deelnemer noteert het verbruik van apparaten in een tabel, waardoor een overzicht ontstaat van het verbruik van alle apparaten in dat team. Door de gegevens te vergelijken wordt bijvoorbeeld duidelijk hoeveel geld het kost om de televisie in de standby-modus te laten staan of hoeveel meer energie een oudere koelkast verbruikt ten opzichte van een nieuwe. Als iedereen zijn energieverbruik heeft gemeten wordt er afgesloten met een presentatie van een expert op gebied van energie, energiebesparing en duurzaamheid. Tijdens die bijeenkomst kunnen tips gedeeld worden waarmee duidelijk wordt. Duurzaamheid? Iedereen kan er aan meedoen.


Datum: 22/02/2018
Categorieën: Nieuws
Tags: ,


Deel dit bericht

Assign a menu in the Left Menu options.

© Copyright 2019 Lectoraat Communication, Behaviour and The Sustainable Society. All rights reserved.
Privacyverklaring